Popularizacija znanosti

Festival znanosti - Poslušajte i moj glas - 28. travnja 2023.

Radionica "Poslušajte i moj glas" bila je namijenjena učenicima drugog i trećeg razreda Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru. Voditeljice radionice bile su Hanna Jakovac (studentica 5. godine učiteljskog studija), Marija Zadro (učiteljica razredne nastave), Martina Prpić-Kukuljica (učiteljica razredne nastave) i dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof.

Čovjek, biljke i životinje su dio prirode i međusobno su povezani na mnoge načine. Glazbenici često pronalaze inspiraciju u ovom povezanom svijetu i kroz svoje stvaralaštvo pokušavaju prenijeti poruku o ljepoti, harmoniji i važnosti očuvanja prirode. Radionica "Poslušajte i moj glas" omogućila je učenicima da kroz glazbene aktivnosti proputuju svijet i upoznaju raznolikost životinjskog carstva. Kroz pjesme i skladbe, učenici su mogli doživjeti svijet oko sebe na jedan novi način, a uz glazbene instrumente mogli su pokazati i kako  raznolikost prisutna u prirodi može biti spojena u jedinstvo. Važno je naglasiti kako glazba ima moć mijenjati naša srca i emocije, a to je važno jer naše emocije utječu na naše ponašanje i način na koji se odnosimo prema drugima i svijetu oko sebe. Kada se osjećamo povezano s prirodom, razvijamo veći osjećaj odgovornosti prema njoj te smo spremniji činiti pozitivne promjene kako bi očuvali ovaj dragocjeni dar za buduće generacije.

Festival znanosti - Glazbena raznolikost svijeta - 26. travnja 2023.

Radionica "Glazbena raznolikost svijeta" održana je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, a sudionici su bili učenici 4. a razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana u Osijeku. Voditeljice radionice bile su studentice treće godine učiteljskog studija Ranka Vujaklija, Karla Nađ i Maja Mašić, izv. prof. dr. sc. Vesna Svalina i Vlatka Benki Brkić, dipl. učiteljica, savjetnica.

Cilj ove radionice bio je da učenici otkriju kako se prirodna raznolikost svijeta ogleda u različitim vrstama tradicijske glazbe. Tijekom radionice, učenici su imali priliku upoznati se s različitim vrstama tradicijske glazbe iz raznih dijelova svijeta i naučiti kako se svaka vrsta glazbe veže uz prirodne karakteristike tih područja. Radionica je bila interaktivna te je uključivala i praktični rad, gdje su učenici mogli svirati na instrumentima te stvoriti vlastite ritmove i melodije, koristeći karakteristike glazbe iz određenih zemljopisnih područja. Na taj način, učenici su mogli razvijati svoje glazbene i kreativne sposobnosti, dok su istovremeno naučili nešto novo o kulturnoj raznolikosti svijeta.


Festival znanosti - Lepršajmo kroz život - 4. svibnja 2022.

Glazbena radionica pod nazivom "Lepršajmo kroz život" održana je 4. svibnja 2022. godine u okviru Festivala znanosti. Ova je radionica primjer kako možemo utjecati na razvoj dječjih glazbenih sposobnosti, ali i na razvoj njihove motorike, kreativnosti, komunikacijskih i socijalnih vještina. U radionici su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića "Ivančica" iz Čeminca, a vodile su je dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof. i studentice četvrte godine učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka: Anja Horvat, Hana Horvat, Hanna Jakovac i Anamarija Kanisek.


Festival znanosti - Glazbogradionica - 3. svibnja 2022.

U okviru Festivala znanosti koji se održavao od 2. do 7. svibnja 2022. godine održana je i radionica pod nazivom Glazbogradionica. U toj radionici sudjelovali su učenici 3. b razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana Osijek (Učiteljica: Melita Šebešćen). Učenici su naučili kako mogu samostalno izraditi glazbene instrumente od predmeta koje koriste u svom svakodnevnom životu. Radionicu su vodile Melanija Šubić i Katarina Mihaljević, studentice pete godine učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka i njihova profesorica dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof.  


EKTe - Glazbene radionice za učenike osnovne škole - 31. svibnja 2017.

U okviru Trećeg festivala EKTe (29.-31. svibnja 2017.) na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti održane su dvije glazbene radionice: radionica o tradicijskoj glazbi "Slavonijo, ja sam tvoje dijete" u kojoj su sudjelovali učenici 2. a Osnovne škole Frana Krste Frankopana Osijek i glazbena radionica "Čarobna glazbala" u kojoj su sudjelovali učenici trećih razreda Osnovne škole August Šenoa Osijek. Učenike su kroz radionicu vodili studenti četvrte godine učiteljskog studija pod mentorstvom dr. sc. Vesna Svaline.  


EKTe - Koncert učenika Glazbene škole Franje Kuhača Osijek - 25. svibnja 2016.

U okviru Drugog festivala EKTe (23.-25. svibnja 2016.) organiziran je Koncert učenika Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Koncertu je prethodilo predstavljanje glazbeno-pedagoškog istraživanja koje su provele Ivona Sukop i Martina Metić (studentice pete godine učiteljskog studija) na temu "Odgoj i obrazovanje glazbeno darovitih učenika" pod mentorstvom dr. sc. Vesne Svaline.


EKTe - Glazbena slušaonica - 27. svibnja 2015.

U okviru Prvog festivala EKTe (27.-29. svibnja 2015.) održana je i radionica pod nazivom Glazbena slušaonica. Radionicu su organizirali studenti četvrte godine učiteljskog studija pod mentorstvom dr. sc. Vesne Svaline. Radionica je održana na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.