Popularizacija znanosti

Festival znanosti - "Čarolija zvuka i uma: Razvijamo različite vrste inteligencije kroz glazbu" 

  • Voditeljice radionice: dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof., Vlatka Benki Brkić (Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek), Iva Kožar (studentica 4. godine učiteljskog studija, FOOOZOS), Elena Tutić (studentica 4. godine učiteljskog studija, FOOZOS)
  • Datum i vrijeme: srijeda 24. travnja 2024., 9:00 - 10:00
  • Mjesto održavanja: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (dvorana br. 30, 1. kat) , Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek
  • Vrsta događanja: Radionica
  • Sudionici: učenici 1. a razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana Osijek

U sklopu Festivala znanosti 2024. održana je radionica "Čarolija zvuka i uma: Razvijamo različite vrste inteligencije kroz glazbu" koju su vodile Vesna Svalina, Vlatka Benki Brkić, Iva Kožar i Elena Tutić. Radionica je održana na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Učenici 1. razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana iz Osijeka, zajedno s voditeljicama radionice, otisnuli su se u čarobni svijet glazbe i kroz kreativne aktivnosti istraživali različite vrste inteligencije. Na kraju radionice svaka grupa je predstavila svoj rad ostalim učenicima. Kroz ovu interaktivnu radionicu kroz glazbu se poticao razvoj različitih inteligencija te jačao timski duh i kreativnost učenika. 

Festival znanosti - "Transformacija glazbenog obrazovanja u eri umjetne inteligencije"

  • Predavač: dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof.
  • Datum i vrijeme: srijeda 24. travnja 2024., 11:00 - 12:00
  • Mjesto održavanja: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (dvorana br. 21, 1. kat) , Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek
  • Vrsta događanja: Predavanje
  • Publika: studenti, opća populacija

U okviru predavanja pod naslovom "Transformacija glazbenog obrazovanja u eri umjetne inteligencije" sagledale su se značajne promjene u pristupu glazbenom obrazovanju koje dolaze s tehnološkim napretkom te se pružio uvid u načine na koje se umjetna inteligencija (AI) primjenjuje u različitim fazama glazbenog procesa, od učenja i skladanja do izvedbe i interpretacije. Jedan od najistaknutijih aspekata ove transformacije je pojava novih alata za skladanje. Umjetna inteligencija omogućuje razvoj sofisticiranih algoritama koji, uzimajući u obzir različite parametre poput stila, raspoloženja pa čak i emocija, mogu generirati potpuno nove skladbe. Time se proširuju horizonti glazbene kreativnosti na potpuno novi način, omogućujući umjetnicima, ali i učenicima, da istražuju nove ideje i pristupe procesu skladanja. Osim toga, umjetna inteligencija mijenja način na koji glazbenici rade i komuniciraju te im omogućuje interakciju u virtualnom okruženju čak i kada su geografski odvojeni. Nadalje, AI može procijeniti izvedbe i pružiti precizne povratne informacije, omogućujući glazbenicima da poboljšaju svoje tehničke vještine i interpretaciju.  Važna značajka je i individualizirani pristup učenju glazbe. Naime, umjetna inteligencija može analizirati specifične sposobnosti i interese učenika te u skladu s tim prilagoditi nastavni plan i program i materijale. Također, AI može procijeniti izvedbe i pružiti precizne povratne informacije, omogućujući učenicima da poboljšaju svoje tehničke vještine i interpretaciju. Sudionici predavanja bili su potaknuti da se pridruže razgovoru o budućnosti glazbenog obrazovanja, odnosno o novim mogućnostima koje donosi AI i kako ih učinkovito iskoristiti.


Festival znanosti - Poslušajte i moj glas - 28. travnja 2023.

Radionica "Poslušajte i moj glas" bila je namijenjena učenicima drugog i trećeg razreda Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru. Voditeljice radionice bile su Hanna Jakovac (studentica 5. godine učiteljskog studija), Marija Zadro (učiteljica razredne nastave), Martina Prpić-Kukuljica (učiteljica razredne nastave) i dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof.

Čovjek, biljke i životinje su dio prirode i međusobno su povezani na mnoge načine. Glazbenici često pronalaze inspiraciju u ovom povezanom svijetu i kroz svoje stvaralaštvo pokušavaju prenijeti poruku o ljepoti, harmoniji i važnosti očuvanja prirode. Radionica "Poslušajte i moj glas" omogućila je učenicima da kroz glazbene aktivnosti proputuju svijet i upoznaju raznolikost životinjskog carstva. Kroz pjesme i skladbe, učenici su mogli doživjeti svijet oko sebe na jedan novi način, a uz glazbene instrumente mogli su pokazati i kako  raznolikost prisutna u prirodi može biti spojena u jedinstvo. Važno je naglasiti kako glazba ima moć mijenjati naša srca i emocije, a to je važno jer naše emocije utječu na naše ponašanje i način na koji se odnosimo prema drugima i svijetu oko sebe. Kada se osjećamo povezano s prirodom, razvijamo veći osjećaj odgovornosti prema njoj te smo spremniji činiti pozitivne promjene kako bi očuvali ovaj dragocjeni dar za buduće generacije.

Festival znanosti - Glazbena raznolikost svijeta - 26. travnja 2023.

Radionica "Glazbena raznolikost svijeta" održana je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, a sudionici su bili učenici 4. a razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana u Osijeku. Voditeljice radionice bile su studentice treće godine učiteljskog studija Ranka Vujaklija, Karla Nađ i Maja Mašić, izv. prof. dr. sc. Vesna Svalina i Vlatka Benki Brkić, dipl. učiteljica, savjetnica.

Cilj ove radionice bio je da učenici otkriju kako se prirodna raznolikost svijeta ogleda u različitim vrstama tradicijske glazbe. Tijekom radionice, učenici su imali priliku upoznati se s različitim vrstama tradicijske glazbe iz raznih dijelova svijeta i naučiti kako se svaka vrsta glazbe veže uz prirodne karakteristike tih područja. Radionica je bila interaktivna te je uključivala i praktični rad, gdje su učenici mogli svirati na instrumentima te stvoriti vlastite ritmove i melodije, koristeći karakteristike glazbe iz određenih zemljopisnih područja. Na taj način, učenici su mogli razvijati svoje glazbene i kreativne sposobnosti, dok su istovremeno naučili nešto novo o kulturnoj raznolikosti svijeta.


Festival znanosti - Lepršajmo kroz život - 4. svibnja 2022.

Glazbena radionica pod nazivom "Lepršajmo kroz život" održana je 4. svibnja 2022. godine u okviru Festivala znanosti. Ova je radionica primjer kako možemo utjecati na razvoj dječjih glazbenih sposobnosti, ali i na razvoj njihove motorike, kreativnosti, komunikacijskih i socijalnih vještina. U radionici su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića "Ivančica" iz Čeminca, a vodile su je dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof. i studentice četvrte godine učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka: Anja Horvat, Hana Horvat, Hanna Jakovac i Anamarija Kanisek.


Festival znanosti - Glazbogradionica - 3. svibnja 2022.

U okviru Festivala znanosti koji se održavao od 2. do 7. svibnja 2022. godine održana je i radionica pod nazivom Glazbogradionica. U toj radionici sudjelovali su učenici 3. b razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana Osijek (Učiteljica: Melita Šebešćen). Učenici su naučili kako mogu samostalno izraditi glazbene instrumente od predmeta koje koriste u svom svakodnevnom životu. Radionicu su vodile Melanija Šubić i Katarina Mihaljević, studentice pete godine učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka i njihova profesorica dr. sc. Vesna Svalina, izv. prof.  


EKTe - Glazbene radionice za učenike osnovne škole - 31. svibnja 2017.

U okviru Trećeg festivala EKTe (29.-31. svibnja 2017.) na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti održane su dvije glazbene radionice: radionica o tradicijskoj glazbi "Slavonijo, ja sam tvoje dijete" u kojoj su sudjelovali učenici 2. a Osnovne škole Frana Krste Frankopana Osijek i glazbena radionica "Čarobna glazbala" u kojoj su sudjelovali učenici trećih razreda Osnovne škole August Šenoa Osijek. Učenike su kroz radionicu vodili studenti četvrte godine učiteljskog studija pod mentorstvom dr. sc. Vesna Svaline.  


EKTe - Koncert učenika Glazbene škole Franje Kuhača Osijek - 25. svibnja 2016.

U okviru Drugog festivala EKTe (23.-25. svibnja 2016.) organiziran je Koncert učenika Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Koncertu je prethodilo predstavljanje glazbeno-pedagoškog istraživanja koje su provele Ivona Sukop i Martina Metić (studentice pete godine učiteljskog studija) na temu "Odgoj i obrazovanje glazbeno darovitih učenika" pod mentorstvom dr. sc. Vesne Svaline.


EKTe - Glazbena slušaonica - 27. svibnja 2015.

U okviru Prvog festivala EKTe (27.-29. svibnja 2015.) održana je i radionica pod nazivom Glazbena slušaonica. Radionicu su organizirali studenti četvrte godine učiteljskog studija pod mentorstvom dr. sc. Vesne Svaline. Radionica je održana na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.